Zwemboei voor open water een must?

Wanneer je in open water gaat zwemmen is het handig om gebruik te maken van een zwemboei. Een zwemboei zorgt er namelijk voor dat je beter zichtbaar bent in het water. Daarnaast kun je een zwemboei gebruiken om op te drijven en is het bij sommige zwemboeien mogelijk om er spullen in op te bergen. Op deze pagina vertellen we je alles over de zwemboei voor open water.

In het kort: een zwemboei is geen must en ook niet verplicht. Wel is een zwemboei handig en zorgt het voor meer veiligheid in open water! De waveslider zwemboei is een handige zwemboei waarin je ook spullen kunt opbergen.

zwemboei open water

Is een zwemboei verplicht wanneer je zwemt in open water?

Een zwemboei is niet verplicht, maar het zorgt wel voor een stukje veiligheid. Daarom raden we het zeker aan om gebruik te maken van een zwemboei. Wanneer je meedoet aan open water zwemwedstrijd kan het door de organisatie wel verplicht gesteld worden. Lees dus vooraf goed het reglement door.

Waarom dan een zwemboei gebruiken?

Ten eerste zorgt een zwemboei ervoor dat je beter zichtbaar bent in open water. De meeste zwemboeien zijn voorzien van opvallende kleuren die ook in het donker zichtbaar zijn. Tijdens het zwemmen ben je goed zichtbaar in het openwater, doordat de boei achter je aandrijft en makkelijk opvalt.

Ook kun je de zwemboei gebruiken om te drijven, dit kan uiterst handig zijn wanneer je bijvoorbeeld kramp krijgt. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om je spullen op te bergen in een zwemboei. Je kunt dus gerust zwemmen en je spullen meenemen, waardoor je niks achter hoeft te laten.

in openwater zwemmen met een zwemboei
Belangrijkste functie van een zwemboei is veiligheid bieden. Je bent beter zichtbaar in openwater, maar je kunt er ook opdrijven.

Zwemboei kopen let hier dan op:

Met een zwemboei wil je opvallen, koop daarom een zwemboei die opvalt. Ook is het belangrijk dat je werkelijk een echte zwemboei koopt en niet zomaar een opblaasfiguur. De meeste opblaasfiguren zijn bedoelt om te drijven, maar niet om te gebruiken als zwemboei. Een echte zwemboei gevonden kies dan de juiste door de volgende aspecten met elkaar te vergelijken:

  • Is het mogelijk om spullen in te stoppen: er zijn zwemboeien waarin je spullen kunt stoppen. Dit is handig wanneer je alleen gaat zwemmen en je spullen niet in het openbaar achter wilt laten. Spullen als handdoek, droge kleding, telefoon en autosleutels zijn handig om mee te nemen in een zwemboei.
  • Grootte van de zwemboei: let bij het kopen van een zwemboei ook op de grootte. Hoe groter een zwemboei hoe meer spullen je mee moet nemen, hoe kleiner hoe minder weerstand je hebt tijdens het zwemmen.
  • Kleur van de zwemboei: zwemboeien zijn in allerlei kleuren te koop. Kies voor een opvallende kleur, zodat je goed gezien wordt in het openwater.

Welke zwemboeien zijn er

Hieronder hebben we enkele goed beoordeelde zwemboeien voor je op een rijtje gezet. Per zwemboei lees je op je er spullen in kunt stoppen en waarom dit een handig model is.

waveslider zwemboei

Waveslider zwemboei

Deze Waveslider zwemboei wordt erg goed beoordeelt door gebruikers. De zwemboei heeft een handige ingebouwde dry bag waar je al je spullen in kunt meenemen. Ook krijg je bij dit product een extra smartphonecase waardoor je zeker weet dat je smartphone niet nat wordt. De zwemboei heeft een inhoud van 20 liter en valt goed op.

B&H zwemboei

B&H Safe swimmer

Deze B&H Safe swimmer wordt ook goed beoordeelt door gebruikers. In de zwemboei zit een handige ingebouwde dry bag waarin je alles kunt opbergen en droog houdt. Verder krijg je bij deze boei ook nog een licht, waardoor je in het donker nog beter zichtbaar bent.

Hoe gebruik je een zwemboei?

Een zwemboei gebruik klaar maken is vrij makkelijk. Allereerst stop je de spullen erin die je mee wilt nemen, denk aan sleutels, handdoek, droge kleding en/of smartphone. Vervolgens maak je de zwemboei goed dicht en blaas je de boei op. De meeste zwemboeien zijn voorzien van een eenrichtingsventiel, waardoor er geen lucht uit kan lopen tijdens het blazen. De zwemboei bevestig je vervolgens om je middel. Stel deze eventueel goed af, zodat de zwemboei op de juiste hoogt drijft en niet te dicht bij het lichaam zit.

Klaar met zwemmen dan kun je het ventiel opendraaien waarna het lucht de boei weer verlaat. Haal de spullen uit de boei en maak de boei droog voordat je deze weer opbergt.